Extension To A Listed Building

Our architectural practice recently had the privilege of working on a significant project involving the restoration and extension of a listed building in Lambeth. This project required a sensitive approach to blend modern living requirements with the historic character of the property. The design includes a ground floor rear extension, a double-storey side extension, an open plan layout on the ground floor, additional bedrooms upstairs, and strategically placed roof lights to enhance natural light.

From the outset, our goal was to honor the historical significance of the listed building while integrating contemporary design elements to meet the client’s needs. The project began with a thorough assessment of the building’s structural and historical aspects. This groundwork was essential for developing a design that both respects the past and embraces the future.

Ground Floor Rear Extension
The ground floor rear extension was designed to provide additional living space without compromising the building’s historical integrity. We carefully matched the new materials with the original structure, ensuring a seamless transition between old and new. Large glass doors were installed to connect the indoor and outdoor spaces, creating a fluid living area that brings the garden into the home.

Double Storey Side Extension
The double-storey side extension added significant value to the property, providing much-needed space while maintaining the building’s aesthetic. This extension includes additional bedrooms and bathrooms on the upper floor, enhancing the functionality of the home for a growing family. The design of the extension carefully mirrored the architectural details of the original structure, including matching brickwork and window styles, to ensure a harmonious appearance.

Open Plan Layout
A key feature of the new design is the open plan layout on the ground floor. By removing certain interior walls and reconfiguring the space, we created a spacious and airy environment. This modern layout encourages a seamless flow between the kitchen, dining, and living areas, ideal for both daily living and entertaining. The use of natural materials and a neutral color palette complements the historical features, creating a warm and inviting atmosphere.

Roof Lights
To maximize natural light, we incorporated roof lights into the design. These strategically placed windows flood the interior with sunlight, reducing the need for artificial lighting and creating a bright and welcoming space. The roof lights were carefully positioned to avoid any impact on the building’s exterior appearance, maintaining the historical character while enhancing interior comfort.

Technical Consultancy and Planning Approval
Securing planning permission for a listed building requires a comprehensive understanding of historical preservation. Our team provided extensive technical consultancy to navigate this complex process. We worked closely with local authorities, heritage consultants, and the client to ensure all modifications were sympathetic to the building’s historical significance and met regulatory requirements.

Conclusion
The restoration and extension of this listed building exemplify our commitment to blending historical preservation with modern design. The project successfully enhanced the functionality and comfort of the home while respecting its architectural heritage. The result is a beautifully restored property that meets the demands of contemporary living without losing its historical charm.

We are proud of the collaborative effort between our architects, the client, and the planning authorities, which resulted in a harmonious blend of old and new. This project stands as a testament to our expertise in managing complex architectural projects that require a delicate balance of tradition and innovation.

 

 

Providing Expert & Competitive Architectural Design Services

Get in touch to talk to a member of our team, discuss your ideas, dreams, and requirements, and get a free personalised quotation.

What Our Clients Say